Uutiset 

Uutislistaukseen

Seurakunnat antavat jouluapua ja vastaanottavat lahjoituksia

Lehdet ja some ovat täynnä kaikenlaista jouluun liittyvää; ruokia ja lahjavinkkejä, onnellista yhdessäoloa läheisten kanssa. Seurakuntien diakoniassa näkyy myös joulun toinen puoli, yksinäisyys joka erityisesti korostuu joulunpyhinä sekä taloudellinen ahdinko. 

Tanja Reinikainen ja Anu Naakka.

Tanja Reinikainen ja Anu Naakka.

Entä jos joulupöytä ei notku herkuista, eikä lahjojakaan ole juuri annettavaksi? Jos talous on muutenkin tiukalla, joulu ja siihen liittyvät menot tuntuvat silloin erityisen haastavilta. Taloudellinen ahdinko voi osua kenen tahansa kohdalle taustasta riippumatta. 

-Diakoniatyössä joulukuu näkyy kasvavina asiakasmäärinä. Vuosi vuodelta avustusten hakijamäärät ovat lisääntyneet, koska elämisenkulut ovat kasvaneet, toteaa Iisalmen seurakunnan johtava diakoniaviranhaltija Tanja Reinikainen.  

-Apua tarvitsevat niin pariskunnat, yksinelävät kuin perheetkin, Reinikainen jatkaa. 

Huolien kanssa ei tarvitse jäädä yksin, sillä seurakunnista saa apua. Diakonian erityistehtävänä on auttaa ja tukea kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. 

Diakonian auttamisen muotoihin voi tutustua seurakuntien verkkosivuilla, joilta löytyvät myös lomakkeet joilla voi hakea jouluavustusta. 

Yhteistyö on voimaa myös avustustyössä 

Seurakunnat tekevät yhteistyötä eri järjestöjen kanssa myös joulunaikaan.  

-Yhteistyö on moninaista. Osa auttaa avustuksissa taloudellisesti ja osa toimijoista toimii tiedottajina ihmisille ja auttaa tarvittaessa hakemuksen täyttämisessä, Iisalmen seurakunnan diakoniatyöntekijä Anu Naakka kertoo. 

Esimerkiksi viime vuonna Iisalmen seurakunnan diakoniatyö jakoi 500 jouluavustusta yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. 

-Tosi asia on se, että ilman ulkopuolisia avustuksia ja lahjoittajia emme olisi pystyneet myöntämään noin isoa avustusmäärää viime vuonna kuin mitä lopulta myönnettiin, Reinikainen jatkaa. 

Mukaan tekemään hyvää pääsee ottamalla yhteyttä seurakuntien diakoniatyöhön. 

Auta seurakuntia auttamaan 

Jokainen voi omalta osaltaan auttaa lähimmäistään joulunaikaan. Seurakunnilla on esimerkiksi erilaisia keräyksiä, joihin voi tehdä lahjoituksen.  

-Juuri sinun lahjoituksellasi lähimmäisesi saattaa saada ostettua vaikkapa kahvipaketin, pienen kinkun tai joulukonvehtirasian – sitä joulujuhlan iloa, Naakka muistuttaa. 

Kaiken joulutohinan keskellä saattaa helposti unohtua, että joulu tulee joka tapauksessa, vähemmälläkin, ilman suuria rahallisia hankintoja tai suurta porukkaa. 

-Tärkeintähän joulussa on ilo Jeesuksen syntymästä. Hän syntyi vaatimattomiin olosuhteisiin, talliin. Voisimmeko jakaa tätä iloa toisillemme joulun aikaan? Olla yhdessä? Kutsua yksin elävä sukulainen tai naapuri jouluvierailulle?, Naakka kysyy. 

Iisalmen seurakunta 

Lapinlahden seurakunta 

  • Diakoniaan voit lahjoittaa lahjakortteja 3.12.2021 mennessä. Diakoniatyö toimittaa lahjakortit avun tarvitsijoille. 

Sonkajärven seurakunta 

  • Lapsille voi lahjoittaa paketteja 27.11.2021 Adventin avauksen yhteydessä Sonkajärven kirpparille klo 10.00-14.00 sekä Jumalanpalveluksissa Sonkajärvellä ja Sukevalla 12.12 saakka. Paketin päälle onko lahja tytölle vai pojalle ja ikä. 
  • Diakoniaan voit lahjoittaa lahjakortteja 3.12.2021 mennessä. Diakoniatyö toimittaa lahjakortit avun tarvitsijoille. 

Varpaisjärven seurakunta 

  • Lahjoituksia otetaan vastaan seurakuntapysäkille pe 3.12. asti. Apu toimitetaan perille diakoniatyön kautta. 

19.11.2021 07.17