Uutiset 

Uutislistaukseen

Pyhäinpäivänä muistamme rakkaitamme kynttilöin ja rukouksin

Lauantaina 31. lokakuuta vietettävä pyhäinpäivä on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheisten haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä, johon perinteisesti kuuluu muisteleminen ja edesmenneiden rakkaiden muistaminen.
4820837_Kynttilameri_Aarne Ormio_L.jpg

Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Pyhäinpäivän nimessä on sana ”pyhä” merkitsee Jumalalle erotettua
Pyhäinpäivä, vanhemmalta nimeltään pyhäinmiestenpäivä, on alkujaan muodostunut kahdesta juhlasta: kaikkien pyhien päivästä ja uskovien vainajien muistopäivästä. Alun perin ne olivat erillisiä juhlia. Pyhäinpäivän nimessä on sana ”pyhä”. Se merkitsee Jumalalle erotettua. Pyhäinpäivään kuuluu keskeisesti kynttilöiden vieminen ja sytyttäminen läheisten haudoille. Haudoilla käynti yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Kirkoissa pyhäinpäivä on viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä jouluaaton, ensimmäisen adventtisunnuntain, ensimmäisen joulupäivän ja kiirastorstain jälkeen. Päivä sekoittuu usein amerikkalaiseen Halloween juhlaan, joka tarkoittaa taas kuolleiden juhlaa. Vaikka molempien juhlapyhien sävyssä on kuolema, niin alkuperä on aivan eri.


Kaikille syttyy kynttilä
Useissa Suomen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa jumalanpalveluksissa ja erillisissä muistotilaisuuksissa luetaan edellisen vuoden pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden nimet ja sytytetään kynttilä heidän muistolleen. Se on tärkeä osa surutyötä, olipa sitten kuolemasta jo kulunut pian vuosi tai vain muutama viikko. Näin tehdään myös kaikissa Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnissa. Pielaveden seurakunnan tapahtumien ajankohdat löydät lopusta.

Muistetaan myös ympäristöä
Samalla kun kynttilöitä sytytetään voidaan huomioida myös niistä syntyvä jäte. Hautausmailla on selkeät opasteet ja olisi toivottavaa, että jätteet lajitellaan niiden mukaan. Esimerkiksi havujen ja kanervien ruukkujäte lajitellaan kaatopaikkajätteisiin. Hautakynttilän metallihattu irrotetaan ja lajitellaan metallijätteisiin, kun taas muoviosa kuuluu kaatopaikkajätteeseen. Yksikin muovijäte metalliastiassa pilaa koko astian lajittelun ja se päätyy kaatopaikalle. Kynttiläjätteen jakaminen kahteen eri jäteastiaan ei ole suuri vaiva, koska metallihattu irtoaa kätevästi polkaisemalla hatun juureen. Kysymys onkin enemmän ihmisten jätetietoisuudesta. Ympäristön kannalta on hyvä suosia metallikynttilälyhtyjä, koska jätemäärä on pienempi. Monivuotisen lyhdyn sisälle voi sijoittaa ns. kilokynttilää, josta ei jää palamisen jälkeen jätettä.

Lähteet: Wikipedia, www.evl.fi, Kirkkovuosi tutuksi: Risto Kormilainen


Pyhäinpäivän tapahtumat seurakunnassamme:

  • La 31.10. klo 18.00 pyhäinpäivän iltakirkko ja muistokynttilöiden sytytys Sukevan kirkossa.
  • La 31.10. klo 19.00 pyhäinpäivän iltakirkko ja muistokynttilöiden sytytys Sonkajärven kirkossa.
  • Su 1.11. klo 10.00 messu Sonkajärven kirkossa. Saarnaa sisar Helvi Pulla ranskalaisesta Reuillyn sisaryhteisöstä. Klo 11.30 alkaen kirkkokahvit ja päiväjuhla.
  • Su 1.11. klo 10.00 messu Sukevan kirkossa. Saarnaa Helena Nykänen
  • Ke 4.11. klo 18.00 seurakuntatalolla sururyhmä omaisen menettäneille. Ilmoittautuminen ryhmään 2.11. mennessä Pauliina-diakonille 044 720 6071. Sururyhmä koostuu viidestä kokoontumiskerrasta. Ryhmää vetävät kappalainen Antti Vasari ja diakoni Pauliina Ruotsalainen.

Katso myös muiden alueemme seurakuntien pyhäinpäivän tapahtumat täältä >>

23.10.2015 09.00