Uutislistaukseen

Hirsikankaalla voi vetäytyä hiljaisuuteen viikonlopuksi

Sonkajärven seurakunnan järjestämässä "Herra Siunatkoon sinua" -Hiljaisuuden retriitissä unohdetaan arjen kiireet, melut sekä vaatimukset tietoisella vetäytymisellä lepoon ja hiljaisuuteen. Hirsikankaan leirikeskuksen syksyinen kaunis luonto kutsuu sinua rauhoittumaan viikonlopuksi pe 7.10.-su 9.10.2022. Ilmoittautuminen retriittiin on käynnissä 26.9.2022 saakka. 

Aurinko laskee järven taakse, etualalla rannassa kasvavaa kortetta.

Retriittiä ohjaavat Sonkajärven seurakunnan kirkkoherra Riitta Valtokari ja diakoni-retriitinohjaaja Pauliina Ruotsalainen. Valtokarin mukaan retriitti on suunnattu kaikille, jotka haluavat hiljentyä itsensä kanssa. Hiljaisuus alkaa perjantaina yhteisen ruokailun ja aloituksen jälkeen ja päättyy sunnuntaina lounaan jälkeen.  

Retriittiperinne liittyy varhaiseen kristilliseen rukous- ja luostarielämään, jossa kaikesta turhasta luopumalla raivattiin tilaa olennaiseen: rukoukseen, rakkauteen, Raamattuun ja jumalanpalveluselämään. Retriittien suosio on vuosien kuluessa kasvanut. Suomessa järjestetään vuosittain satoja retriittejä ja niissä on tuhansia kävijöitä. 

- Retriitissä ihmiseltä ei vaadita yhtään suoritusta, jokainen saa levätä, Valtokari toteaa. 

Hiljaisuuden retriitti tuo vastapainoa arjelle ja tekee tilaa oman itsen ja jumalan kohtaamiselle. 

-Nykyelämä on hyvin hektistä ja kiireistä. Ei välttämättä ehditä kohdata itseä eikä Jumalaa. Retriitti tarjoa hienon mahdollisuuden hiljentyä omien ajatusten äärellä, myös uskonajatusten äärellä. Olla myös hiljaa ylimääräisistä äänistä, melusta ja häiriötekijöistä, Valtokari kertoo. 

Hiljaisuus vaikuttaa ihmisissä eritavoin. 

-Joku nauttii kovasti, kun saa vain olla ja ottaa vastaan sekä keskittyä itseensä. Jollekin voin herätä paljon ajatuksia mieleen ja puhumisesta luopuminen voi olla vaikeampaa 

Retriittiä rytmittävät yhteiset ruokailut, rukoushetket ja virikepuheet. 

- Etukäteisvalmisteluja ei tarvitse. Pitää vain tuoda oma itsensä valmiina hiljentymään, Valtokari kannustaa. 

Retriittiin voi ilmoittautua Riitta Valtokarille riitta.valtokari@evl.fi, p. 0400 711 235 tai Pauliina Ruotsalaiselle pauliina.ruotsalainen@evl.fi, p. 044 720 6071 29.6.2022 mennessä. Retriitin hinta Sonkajärven seurakunnan jäsenille 65€ ja muualta tuleville 100€.  

Retriittiin mahtuu 8 henkilöä ja se toteutuu, jos osallistujia on vähintään 5 henkilöä. 

Lisätietoja: Sonkajärven seurakunta, kirkkoherra Riitta Valtokari, 0400 711 235, riitta.valtokari@evl.fi 

Diakoniatyöntekijä Pauliina Ruotsalainen, 044 720 6071, pauliina.ruotsalainen@evl.fi 

29.8.2022 09.05