Uutislistaukseen

Pro diaconia –mitali kolmelle yläsavolaiselle

Iisalmen rovastikunnan yhteisessä kirkon diakonian 150-vuotisjuhlatapahtumassa jaetaan Pro Diaconia –mitalit Torintupa ry:lle sekä Mika “Sukevan sulttaani” Hujaselle.  Juha Vidgren sai mitalinsa jo aikaisemmin elokuussa, koska hän ei pääse juhlaan työkiireiden vuoksi. Mitali on huomionosoitus henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnassaan tai päätöksenteossaan toiminut diakoniaa edistäen tai erityisellä tavalla lähimmäisenrakkautta toteuttaen. 

Diakonian juhlavuoden logo.

Toritupa ry toimii Kiuruvedellä. Vuonna 1972 alkunsa saanut yhdistys ja aluksi se toimi Kiuruveden seurakunnan alaisena. Vuonna 2014 Torintupa siirtyi seurakunnan alaisuudesta itsenäiseksi yhdistykseksi Torintupa ry:ksi. Yhdistys ylläpitää kirpputoria Kiuruvedellä, jonka tuotto lahjoitetaan Kiuruveden seurakunnan diakonian ja lähetyksen hyväksi. Mitaliperusteluissa todetaan muun muassa, että Torintupa ry auttaa lähimmäisiä lähellä ja kaukana. Paikallisesti Torintupa on tukenut lasten ja nuorten harrastustoimintaa, vanhusten virkistystoimintaa ja yksityisiä henkilöitä kriisitilanteissa. 

Mika “Sukevan sulttaani” Hujanen tunnetaan monista hyväntekeväisyystempauksista. Perusteluissa todetaankin arviolta 3000–4000 lasta saanen liikuntavälineitä Hujasen avulla ympäri Suomen. Tämän lisäksi sadat lapsiperheet saavat vuosittain hänen kauttaan esimerkiksi apua joulujärjestelyihin. 

Toritupa ry ja Mika Hujanen saavat Pro Diaconia –mitalin Pidä huolta -Iisalmen rovastikunnan yhteisessä kirkon diakonian 150-vuotisjuhlatapahtumassa Kustaa Aadolfin kirkossa to 1.9.2022. Juhlallisuudet alkavat yhteisellä keittoruokailulla klo 17.00 kirkon kupeessa, jonka jälkeen olevassa juhlassa kuullaan muun muassa musiikkiesityksiä sekä diakonia historiikki. Illan päättää Pekka Simojoen konsertti. Tapahtuma kaikille avoin ja se on maksuton. 

Juha Vidgren sai palkintonsa jo aiemmin elokuussa, sillä hän ei pääse juhlaan työkiireiden vuoksi. 

Mitaliperusteluissa mainitaan muun muassa, että vuosien aikana Vidgren on toiminut monien paikallisten vajaakuntoisten virkistystoiminnan onnistumisen mahdollistajana. 9 

-Kodin perintönä olen saanut arvomaailman, että kaikki ihmiset ovat tasavertaisia. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat tärkeää, Vidgren kommentoi vastaanottaessaan palkintoa. 

Perusteluissa todetaan Vidgrenin olevan kyläyhteisön yhteisöhenkeä ruokkiva, omalla kansanomaisella, helposti lähestyttävällä luonteellaan ja resursseillaan. 

Pro diaconia -mitali on arvokas huomionosoitus henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnassaan tai päätöksenteossaan toiminut diakoniaa edistäen tai erityisellä tavalla lähimmäisenrakkautta toteuttaen. Mitalin on suunnitellut Assi Arnimaa-Leinonen ja se on valmistettu Kultakeskuksessa Hämeenlinnassa. Pro diaconia -mitali kuvaa auttavia käsiä, jotka voi nähdä myös rukoilevassa, ylistävässä tai siunaavassa asennossa. Kaaret kuvaavat rakkautta ja voimaa, jota ihminen saa ja jota hän edelleen käyttää toisten hyväksi. 

24.8.2022 07.54