Uutiset 

Uutislistaukseen

Seurakuntien asioista riittää mielipiteitä mutta nyt tarvitaan päättäjiä

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikallisvaalit, joissa valitaan paikallisia ihmisiä päättäjiksi seurakuntaneuvostoon ja seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon. Mielipiteitä riittää mutta luottamushenkilöillä on valta päättää seurakunnan toiminnasta, vaikuttaa oman alueen hyvinvointiin ja kirkon tulevaisuuteen. Ehdokkaaksi ehtii asettua valitsijayhdistyksen kautta 15.9.2022 saakka.  

Seurakuntavaalien sloganissa kerrotaan jokaisen olevan uskottu, toivottu ja rakastettu.

Kokeilemaan kannattaa lähteä, jos motivaatiota ja halua löytyy. Valituksi tuleminen ei välttämättä edellytä kovinkaan suurta äänimäärää. Mikäli seurakunnassa ei saada ehdokkaita riittävästi, edessä on sopuvaalit. Silloin ehdokkaita on sama määrä kuin tarjolla olevia paikkoja.  

Seurakuntavaalien tämän kertaisessa kampanjassa korostetaan jokaisen olevan uskottu, toivottu ja rakastettu. Ehdokkaiksi haetaan kaikenikäisiä eri tavoin ajattelevia seurakunnan jäseniä, jotka haluavat tuoda oman näkökulman päätöksentekoon ja haluavat kantaa vastuuta oman seurakunnan ja alueen tulevaisuudesta. 

-Kannustan rohkeasti lähtemään ehdokkaaksi. Seurakunnan luottamushenkilöinä ei politikoida vaan päätetään yhdessä yhteisistä asioista. Jokainen seurakunnan jäsen kelpaa sellaisena kuin on ja jokainen on riittävän pyhä, rohkaisee ehdokkuudesta luopuva Ylä-Savon seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Elina Siirola.  

Siirolan mukaan luottamushenkilönä toimiminen ei vie liikaa aikaa ja tarvittavat kokouskäytännöt oppii mikäli aiempaa kokemusta ei ole.  

-Kokousmateriaaliin ja esityslistalla oleviin asioihin tietenkin pitää tutustua etukäteen. Kokoukset ovat alkuillasta, joten työelämässäkin olevat ennättävät mukaan. Kokouskäytännötkin oppii kyllä, Siirola toteaa.  

Ylä-Savon seurakuntayhtymässä on samaan aikaan kahdet vaalit, joissa ehdokkaaksi voi asettua paikkakunnan seurakuntaneuvostoon tai/ja kirkkovaltuustoon.    

Miten ehdokkaaksi? 

Ehdokasasettelussa on käynnissä loppukiri, sillä ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022. Vaaleissa asetutaan ehdolle valitsijayhdistyksen kautta ja ehdokkaaksi voivat asettua 18-vuotiaat konfirmoidut kirkon jäsenet. Jos paikkakunnalta ei löydy itselle sopivaa valitsijayhdistystä niin sellaisen voi perustaa myös itse 10 konfirmoidun seurakunnan jäsenen kanssa. Tietoa ja tarvittavat asiakirjat saa netistä osoitteesta ylasavonseurakunnat.fi/vaalit. Ehdokkaaksi ennättää vielä kalkkiviivoilta. Asiakirjoja otetaan vastaan paikkakuntien seurakuntataloilla ehdokasasettelun viimeisenä päivänä 15.9. kello 16.00 saakka. 

Mistä päättäjät päättää?  

Luottamushenkilönä pääsee vaikuttamaan siihen, millainen yhteisö oma paikallinen seurakunta on, miten se toimii ja näkyy. Paikallisella tasolla tulevat luottamushenkilöt päättävät muun muassa seurakuntatyön kehittämisestä, kirkon ja muiden seurakunnan toimitilojen korjaamisesta ja rakentamisesta sekä seurakunnan virkojen ja tehtävien sisällöistä sekä henkilövalinnoista. 

 

Lisätietoja:  

Iisalmen seurakunta, kirkkoherra Sanna Komulainen, 044 7335 200, sanna.komulainen@evl.fi 

Lapinlahden seurakunta, kirkkoherra Lauri Jäntti, 040 502 1439, lauri.jantti@evl.fi 

Nilakan seurakunta, (Pielavetisten ja keiteleläisten yhteinen seurakunta), kirkkoherra Arto Penttinen, 0400 914 006, arto.penttinen@evl.fi 

Sonkajärven seurakunta, kirkkoherra Riitta Valtokari, 0440 711 235, riitta.valtokari@evl.fi,  

Varpaisjärven seurakunta, vt. kirkkoherra Matias Koponen, 050 331 1441, matias.koponen@evl.fi 

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja, Elina Siirola 040 5174133, annaelina.siirola@gmail.com 

Seurakuntavaalien yhteisviestintä, tiedottaja Maria Ojanperä, 044 7335 250, maria.ojanpera@evl.fi 

2022-08-23 10:57:09.0