Apua ja tukea

Kun mieltäsi painaa yksinäisyys, suru, masennus, parisuhdehuolet tai mikä tahansa muu murhe, voit kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen. Papit, diakoni ja muut työntekijät ovat seurakuntalaisia varten. Myös Palveleva chat, puhelin ja netti ovat käytettävissäsi.

Diakoniapäivystys

Sonkajärven seurakunnan diakoni Pauliina Ruotsalaiselle p.044 7206 071 tai pauliina.ruotsalainen@evl.fi
Päivystys torstaisin 9-11 diakoniatoimistossa srk-talossa.

Ruoka-apu

Ruoka-apua jaetaan Seurakuntatalon pienryhmätilassa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina joka viikko. Ovet avautuvat 9.15, ruoka-avun jakaminen alkaa 9.30. Maanantaisin ja keskiviikkoisin ruoka-apuna jaetaan maitotuotteita ja leipää. Perjantaina jaettavia tuotteita on enemmän (liha, leikkeleitä). Ruoka-apuna jaetaan kauppojen lahjoittamia päiväystuotteita. ​​​

Kotikäynnit

Diakonianviranhaltijan tehtävät ovat hädän etsiminen ja lievittäminen, hädän syihin vaikuttaminen, palveluun kasvattaminen, opettaminen ja ohjaaminen.

Työntekijän apuna on diakoniajohtokunta, jonka kanssa päätetään esimerkiksi taloudellisista avustuksista. Tarvittaessa diakoni tekee kotikäyntejä.

Vertaistukitoiminta

Seurakuntamme tarjoaa myös mm. monenlaista vertaistukitoimintaa:

Sonkajärven seurakunnan diakoniatyö on mukana kunnan ja eri yhteisöjen vammaistyössä. Mielenterveystyössä teemme yhteistyötä Touhulan toimintayksikön kanssa. Kriminaali- ja päihdetyötä teemme yhteistyössä Pysäkki ry:nkanssa. Kehitysvammatyössä teemme yhteistyötä Mäntylän toimintakeskuksen kanssa.

Yhteistyötahojen kanssa teemme retkiä ja järjestämme leirejä, sekä erilaisia tilaisuuksia.

Ota yhteyttä

Mikään asia ei ole liian pieni, kun se on sinulle tärkeä. Voit olla yhteydessä henkilökohtaisesti, puhelimitse tai netin välityksellä.Papit, diakoni ja muut työntekijät ovat seurakuntalaisia varten. Kirkkoherra Helena Nykänen p. 044 0711 235.  Muiden työntekijöiden yhteystiedot löydät täältä. Ole yhteydessä, jos tunnet tarvitsevasi apua surun kohdatessa. Myös Palveleva chat, puhelin ja netti ovat käytettävissäsi.  Nettitupu on kouluikäisille tytöille ja pojille tarkoitettu auttamispalvelu verkossa, joka tarjoaa aikuisen keksustelukumppanin. Nettitupun verkkosivuille pääset tästä.

Palveleva puhelin tarjoaa kriisiapua. Kuka tahansa voi soittaa nimettömänä ja purkaa huoliaan koulutetuille vapaaehtoisille ja seurakuntien työntekijöille. Keskustelut ovat luottamuksellisia, sillä päivystäjillä on vaitiolovelvollisuus. Päivystäjät eivät ole ammattiauttajia, vaan he tukevat soittajaa omaan elämänkokemukseensa nojautuen.

Numero on kaikkialla Suomessa suomenkielisille soittajille 01019-0071 ja ruotsinkielisille 01019-0072. Nykyisin Palvelevaan puhelimeen on mahdollista soittaa myös ulkomailta. Ulkomailta soitettaessa numerot ovat +358 1019 0071 ja +358 1019 0072. Puhelin päivystää niin arkena kuin pyhäpäivinäkin sunnuntaista torstaihin klo 18-01 ja perjantaina ja lauantaina klo 18-03. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta kello 20-24. Soitto Palvelevaan puhelimeen maksaa matkapuhelimesta soitettuna oman operaattorin laskutusperusteen mukaisesti ja lankapuhelimesta soitettuna paikallispuhelumaksun verran.

Palveleva netti tarjoaa luottamuksellista ja maksutonta keskusteluapua. Viestiisi vastaavat muutaman päivän kuluessa tehtävään koulutetut ja vaitiolovelvolliset vapaaehtoiset, nettipapit ja muut kirkon työntekijät. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Palveleva netti on osoitteessa www.verkkoauttaminen.fi/palvelevanetti

Parisuhde- ja perheongelmiin apua

Olemme kaikki joskus avuttomia ja neuvottomia parisuhde- ja perheongelmissa. Keskustelu avaa usein solmuja ja auttaa eteenpäin. Voit hakea apua yksin tai puolison kanssa.

Kuopion seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksella (Suokatu 22 A 5, Kuopio) on vastaanotto yläsavolaisia varten Iisalmessa (Kirkkopuistonkatu 13) kahtena päivänä kuukaudessa. Vastaanotto on joka toinen tiistai klo 8.00–16.00. Vastaanottoa hoitaa perheneuvoja Irene Venejärvi.
Toimintamuotoina ovat keskustelu erilaisista parisuhteen asioista, sovittelu eron uhatessa tai erotilanteessa ja perhekasvatus (perheneuvojan alustuksia ja luentoja parisuhteen ja perheen kysymyksistä).

Asiakkaaksi hakeutuminen: Vastaanottosihteeri puh. 040 4848 480, puhelinajat ma–pe klo 9–11. Perheneuvonta on maksutonta.

Chat-ruutu näkyy sivun alareunassa, kun päivystäjä on paikalla ja vapaana.

Palveleva puhelin